Yoga voor ouderen

Yoga voor ouderen of mensen met lichamelijke beperkingen

Hier wordt yoga voor ouderen niet bedoeld: de leeftijd. Zijn er namelijk geen lichamelijke beperkingen, dan geldt dat aan de yogales voor beginners of gevorderden kan worden deelgenomen. Dus lees onderstaand stukje aandachtig:

Ouder worden gaat niet altijd over rozen. Ook na een periode van lichamelijk klachten kan het lichaam achteruit zijn gegaan. Toch vallen er na verloop van de yogalessen verbeteringen te behalen in geval van beperkingen die in de loop van de jaren zijn opgetreden. In het begin kan men zelfs veel winst behalen, hoe langer men dan aan yoga doet hoe minder progressie. Echter vooruitgang blijft mogelijk.

Als de  beperking niet minder wordt en u dus niet minder pijn gaat voelen of niet beter kan bewegen, dan kunt u na verloop van tijd door yoga er misschien beter mee omgaan door een betere balans, of omdat u zich beter heeft leren ontspannen., of kan richten op de adem. Door yoga kan men ook in het algemeen verbeteringen behalen doordat men misschien beter kan slapen, of een betere beweging krijgt, minder pijn heeft. Ook voor ouderen geldt dat de grenzen op een zachte manier worden opgezocht en al kan de beweging niet worden gemaakt dan kan de gedachte ervoor zorgen dat de adem naar dat gebied gaat en de stofwisseling daar wordt geactiveerd.

Ouderen of (jonge) mensen met een beperking kunnen zeker meedoen in een gewone yogales. Zij kunnen echter eerst ook leren d.m.v. de yogalessen voor ouderen of mensen met een beperking, hoe met hun lichaam om te gaan in de gewone yogales. En je kunt er leren de oefeningen iets aan te passen. Het is niet zozeer de leeftijd alswel de beperkingen, die bij yoga voor ouderen en voor (dus ook jonge) mensen met een beperking worden bedoeld. Er kan later misschien in overleg naar de gewone lessen worden doorgestroomd.

De lichaamsoefeningen in de les voor yoga voor ouderen of mensen met een beperking zijn aangepaste yogahoudingen (bijvoorbeeld op een stoel of in een rolstoel), maar de manier is hetzelfde. Yogahoudingen of de weg naar de yogahoudingen is dezelfde weg.

U kunt zich ten alle tijden opgeven.

Met iedere leeftijd kunt u zich opgeven voor yoga voor ouderen. Ook al bent u jong, of bent u over de 90 jaar. Het belangrijkste is of u graag wilt.

Meld je aan door te bellen naar 06-37171848 of mailen naar loes@yogapraktijkemmerink.nl

De link “aanmelden” in de bovenbalk, is tijdelijk niet werkzaam.

Loes Emmerink