Yoga voor kinderen

Yoga voor kinderen

(Momenteel is er alleen een groep van 6 tot 12-jarigen)

Groep van 4 t/m 7 jaar.

Groep van 8 t/m 12 jaar.

3 en 4 jarigen: ouder-peuter/ kleuteryoga. (met ouders of bijvoorbeeld grootouders.)

Op een speelse manier wordt ook voor kinderen yoga bereikbaar gemaakt. Yoga geeft voor hen een goede basis, voor alles wat zij op hun weg tegenkomen. De yogahoudingen worden gegeven op het niveau dat bij hen past. Die lichaamstaal in een sfeer van ontspannen aandacht is voor een kind bevordelijk om nieuwe dingen te leren, zich psychisch en sociaal te ontwikkelen, maar ook bevordelijk voor de gezondheid van het kind.

Ontspanning is belangrijk zelfs een essentiële vereiste voor de structurering van de informatie na activiteit van het brein. De eerste levensjaren van het kind is van cruciaal belang voor zijn verdere psychologische ontwikkeling. Op 6-jarige leeftijd is namelijk het grootste deel van de fundamentele hersenpatronen gevormd en daarom is juist voor jonge kinderen het leerproces van belang. Verder kan goede hechting, liefdevolle aandacht o.a. aanraking, gewelddadig gedrag voorkomen, dat ontstaat door een gevoel van bijvoorbeeld verlating, vervreemding, onmacht, jaloezie. Spanning, angst en prestatiedruk vermindert de capaciteit van de hersenen.

Verder blijkt uit recent onderzoek dat diepe ontspanning (niet een dutje of tuinieren), indien op regelmatige basis beoefend, het immuunsysteem kan versterken en talrijke andere medisch gunstige fysiologische wijzigingen met zich mee kunnen brengen. De ontspanningstechnieken die hierbij worden bedoeld zijn de technieken die de karavaan van je dagelijkse gedachten doet halthouden, zoals meditatie en yoga.

​De eerste levensjaren van een kind zijn van cruciaal belang voor de verdere psychologische ontwikkeling en de eerste relaties die het kind aangaat en het plezier in contact met anderen te zijn, blijven levenslang een basis en motivatie voor ontwikkeling.

Het zelfbewustzijn van kinderen wordt groter door praktische beoefening van yoga. Hoe sterker en veerkrachtiger het kind, hoe meer mogelijkheden en potentieel het kind heeft hoe beter het kind het leven aan kan. Het kind leert zichzelf kennen en de krachten waarover hij/zij beschikt. Het leert de adem beheersen en sturen. Namelijk een diepere en rustige adem zorgt voor een levenslustig en harmonisch leven en een verkrampte, onregelmatige en ondiepe adem voor lusteloosheid en verkrampingen. Het kind leert al jong wat goed voelt en leert al jong wat hem of haar belet om gelukkig te zijn. Door de oefeningen in combinatie met de adem (blaasspelletjes, ha-oefeningen zoals de kikker), wordt het lichaam (ook de hersenen) meer geactiveerd en zorgt het automatisch voor een diepere, rustige adem.

De lessen bestaan uit spelletjes, verhalen over de natuur of sprookjes. Er wordt met muziek, geurtjes en kleuren gewerkt. Dit prikkelt de zintuigen. Ook creativiteit, zoals tekenen en schilderen wordt aangeboord. In de bestaande structuur van de lessen mogen de kinderen om beurten assisteren of zelf iets bedenken en er wordt respectvol met elkaar omgegaan. De kinderen vinden het veelal ontzettend leuk en dat is dan ook heel belangrijk, zodat het kind er ook zelf voor kiest om kinderyoga te doen.

2013-08-11 10.51.06.jpg

Aanmelden kan door te bellen naar 06-37171848, of mailen naar loes@yogapraktijkemmerink.nl

De link “aanmelden” in de bovenbalk, is tijdelijk  niet werkzaam.

Loes Emmerink