Docent

Docent

  • Mijn naam is Loes Emmerink, Yogadocent en maatschappelijk werker/ bedrijfsmaatschappelijk werker en vertrouwenspersoon. Ik geef ​sinds 1995 in Zevenaar en op meerdere plaatsen les. Nu in de sfeervolle mooie yogaruimte op de Mercurion 32 in Zevenaar.

​Ik ben lid van de Vereniging van Yogadocenten Nederland, het keurmerk voor yogadocenten met een gedegen yoga-opleiding en daarnaast ieder jaar de nodige bijscholingen. Ik kan hierdoor factureren met een ABG-code, zodat Zwangerschapsyoga ( wanneer je aanvullend verzekerd bent) bij de meesten ziektenkostenverzekeringen kan worden vergoed.

Vóór 1995 floreerde Yoga in Zevenaar al, maar zuster Olivie die met veel passie in het klooster in Babberich al jaren les had gegeven stopte daarmee in 1995. Ik heb een aantal cursisten van haar overgenomen. De groep bestaat voor een gedeelte in die samenstelling nog steeds en komt trouw naar mijn yogalessen.

In 1987 heb ik het diploma behaald voor maatschappelijk werker aan de Sociale Academie Gelderland te Arnhem.  Daarvoor behaalde ik in 1986 op de sociale academie het examen voor sport- en spelleidster, waardoor ik gerechtigd ben met kinderen in een sporthal (met bijbehorende attributen) werkzaam te zijn.

Van 1987 t/m 1990 heb ik de destijds nog driejarige yoga-opleiding bij de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte gevolgd en voltooid. Zie: http://www.yoga-saswitha.nl​ Destijds in Rotterdam en Zeist. Het is de oudste yoga-opleiding in Nederland en destijds al een erkende opleiding door de Vereniging van Yogadocenten Nederland en door de Europese Yoga Unie. Het inmiddels vereiste vierde leerjaar heb ik in 2007/2008 gevolgd en behaald. Van een niet verplicht keuze jaar voor alle doelgroepen heb ik inmiddels ook alle lessen gevolgd en certificaten.

Nog daarvoor, in 1996, heb ik de specialisatie voor yoga voor ouderen en mensen met lichamelijke beperkingen, ook bij de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Zeist. En in 2007 tot 2008 heb ik het specialisatiejaar zwangerschapsyoga voltooid (vierde leerjaar). Daarnaast mindfulness en een weekend over de zonnegroet. Inmiddels is de Saswitha Yoga Opleiding in Bilthoven en geniet ik daar vele bijscholingen naar moderne inzichten, naast de aloude wijsheden. Opvallend is dat deze niet veel van elkaar verschillen.

In 2014 volgde ik de specialisatie kinderyoga, ook weer bij de Saswitha Yoga Opleiding. De rust en aan de andere kant de prikkels, zoals door spelletjes en bijvoorbeeld fantasie is voor kinderen bevorderlijk voor hun ontwikkeling (de hersenen en hun gezondheid) en geeft kinderen het vermogen om zich beter te concentreren en beter bestand te zijn tegen stress, ook in hun latere leven. Yoga en meditatie zorgen ervoor dat zij beter met hun emoties en gedachten om kunnen gaan, ook meer aimabel en sociaal zijn, zich beter kunnen verweren en meer bewust zijn. Kinderyoga is voor alle kinderen. Ik zie kinderyoga als een stevige basis voor hun leven. Het laat meer verbindingen in de hersenen groeien, waardoor zij in tijden van stress, nog genoeg verbindingen over hebben om zodoende weinig van stress te merken, ook in hun later leven als volwassene.

In 2014/2015 nam ik deel aan de yoga intervisie groep bij de Saswitha Yoga Opleiding voor Yogadocenten. Ik blijf me verdiepen op het gebied van yoga voor mezelf en t.a.v. de begeleiding van mijn cursisten om hen nog verder te brengen t.a.v. flexibiliteit, stabilieit en coördinatie. Het voorkomt rugklachten, evenwichtsproblemen in het latere leven. Ook ouderen kunnen krachtiger worden. Ook als zij nooit met yoga in aanraking zijn geweest.

In januari 2016 t/m juni 2016 heb ik de module voor Ayurvedische Grondbeginselen gevolgd. (Dit is zogezegd het zusje van yoga), mijn lang gekoesterde wens. Het is zeer oude kennis omtrent gezondheid. Meer en meer komt de wetenschap erachter dat deze kennis ook heden ten dage bruikbaar is. Deze geneeskunde wordt erkend door de WHO. Artsen in India zijn verplicht of worden sterk aangeraden naast hun artsenstudie ook ayurveda te studeren. En ook zeer recent volgde ik studiedagen bij de orthomanuele therapeut en osteopaat Stanley Treskes, wederom aangeboden door de Saswitha Opleiding. Het gaat over de nieuwste inzichten die Yoga in een goed daglicht plaatsen. Veel informatie over bijvoorbeeld atrose, ontstekingen, verklevingen, pijn, waardoor functies achteruit gaan, laten zien dat door het bewegen van meerdere spieren (bewegen van ketens) en allerlei weefsels zoals je het lichaam in het dagelijks leven gebruikt, waardoor je functioneel oefent is des yoga’s. Zoals een danser oefent voor de dans, zo oefent een yogacursist voor de juiste bewegingen op de juiste manier en efficient uitgevoerd in het dagelijks leven, waardoor functies verbeteren en of klachten worden voorkomen in het latere leven. De functies zoals mobiliteit, flexibiliteit en coördinatie verbeteren. En niet te vergeten verbetert de adembeweging, waardoor het lichaam van meer zuurstof wordt voorzien en de pompfunctie van het hart geen overuren hoeft te maken. De eerste 40 jaar zorgt je lichaam voor jou (maar kun je een goede basis leggen) en in de volgende 40 jaar moet jij goed voor je lichaam zorgen.

Vanaf 1988 heb ik anderhalf jaar in de Jeugdhulpverlening gewerkt in Arnhem en Zutphen. Daarna 24 jaar fulltime gewerkt als maatschappelijk werker bij het Algemeen Maatschappelijk Werk (Carion en eerder SWR) in de Gemeente Rheden (in de dorpen Dieren en Velp.) Ik heb er ervaring opgedaan als maatschappelijk werker, als groepswerker, schuldhulpverlener, hulpverlener aan asielzoekers, bedrijfsmaatschappelijk werker en coördinator gezinscoaching. Vele cursussen heb ik gegeven in de loop van de jaren zoals over verlieservaringen, vriendschap, psychosomatiek, omgaan met stress. Verder ook assertiviteitstrainingen en  communicatietrainingen gegeven (ook op scholen) en deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers. In deze cursussen, veelal gegeven i.s.m. Pro Persona (RIAGG), werden ook veelal technieken aangeleerd die ik herkende als zijnde Yoga en wel in het bijzonder de ontspanningstechnieken en enkele eenvoudige ademtechnieken. In de yogalessen zijn de technieken verdergaand en worden daardoor meer bewust en hebben een krachtigere uitwerking. Ook in de individuele gesprekken maakte ik veel van de eenvoudige yogatechnieken gebruik. Je ziet trouwens, tot mijn grote vreugde, dat in deze maatschappij de yoga en wijsbegeerte steeds meer doordringt. De ontspanningsoefening is bijvoorbeeld de cooling down of fasegerichte relaxatie therapie. Meditatie en bewust keuzes kunnen maken wordt ook mindfulness genoemd. Cognitieve therapie lijkt weer verdacht veel op de yoga sutras van patanjali en wat er naar aanleiding van meditati/yoga gebeurd en gedachten tot rust komen. ​In het algemeen maatschappelijk werk heb ik veelal individuen, partners, gezinnen begeleid op allerlei gebieden: van opvoedingszaken tot schulden en met allerlei organisaties samengewerkt. Hierdoor weet ik wat er in de maatschappij en/of daarmee in het individu kan spelen en hoop daardoor beter in te spelen en nog verdergaand mijn bijdrage te kunnen leveren d.m.v. yoga.

Sinds mijn jeugd heb ik veel boeken gelezen over spirituele zaken. Zeker door mijn moeder aangestoken maakte ik ook kennis met Yoga en Touch For Health. Ik heb alle cursussen Touch For Health gevolgd en heb de instructeuropleiding bij Coby Schasfoort in Drenthe afgerond in 1987, tevens de cursus Woordblindheid (Kinesiologie), zowel bij kinderen als volwassenen. Ik heb de examens gedaan in 1987. Daarna heb ik cursussen gegeven: basiscursus Touch For Health en deel 2 en 3 tezamen met mijn moeder te Gendringen en Ulft. Tevens leerde ik van mijn moeder al reeds in mijn jeugd ayurvedische massage, gezond eten en nog veel meer.

Vanaf 1984 t/m 1987 heb ik de driejarige basiscursus Intuïtieve vorming gevolgd te Velp, voorafgaand aan de Saswitha Yoga Opleiding.

In 1995 t/m 1998 de driejarige opleiding psychologische astrologie te Oosterbeek en Apeldoorn.

Ook heb ik Reiki deel 1 te Arnhem gedaan.

Daarnaast is zingen mijn hobby. Heb vele jaren zanglessen gevolgd (heeft ook weer veel met yoga te maken, want zingen is veelal adembeheersing en lichaamsbewustzijn) en treed meermaals op. Ik had veelal een rol bij de operette- en musicalvereniging Amicitia te Zevenaar, die helaas per 31 januari 2014 wegens het afnemend aantal leden en verminderde subsidie en misschien wel de afnemende interesse voor het operette-repertoir, heeft moeten ophouden te bestaan. Daarnaast zing ik bij het Gelders Opera en Operette Gezelschap en in het ensemble van het GOOG.

In 1980 heb ik een kinderkoor in Gendringen opgericht samen met een vriendin en ben tot 1988 dirigent geweest. Kinderen mochten er al bij vanaf dat ze konden lezen, maar sommigen zongen thuis alles al uit hun hoofd, waardoor ze er al vroeger bij mochten.

De yoga en het bedrijfsmaatschappelijk werk is hetgeen dat in de loop der jaren veel voor mij is gaan betekenen om mensen hiermee op weg te helpen. Mijn missie is dat ik meer wil gaan betekenen voor volwassenen, tieners en kinderen en ze in de huidige tijd met alle drukte en stress/ werkstress terzijde wil staan. Ik denk dat ik veel van mijn kennis hiervoor in kan zetten en in mijn praktijk de yogacursisten kan voorzien van de nodige veerkracht door te kunnen focussen op een gezonde manier, zonder dat het hen moeite kost.

Ik hoop u in de nabije toekomst als geïnteresseerde te kunnen ontmoeten! En met trots kan ik u dan ook de mooie nieuwe yogazaal die ik sfeervol heb ingericht laten zien.

Voor aanmelding bel: 06-37171848 of mail naar loes@yogapraktijkemmerink.nl, Loes Emmerink

De link “aanmelden” in de bovenbalk, is tijdelijk niet in werking.